ПАЛЕ- Отворена изложба „Кад се сања мама“ – сјећање на јасеновачке жртве

132

Изложба докумената о страдању око 68.000 Срба на Козари и у Поткозарју у Другом свјетском рату под називом „Кад се сања мама“ отворена је јуче на Палама.

Аутор изложбе је Јелена Гајовић из Бањалуке, а посјетиоци изложени материјал могу погледати у Цековића кући до 3. маја.

Професор историје у Средњошколском центру „Пале“ Аница Гутаљ изјавила је новинарима да су први сегмент изложбе архивска грађа и документи и да је Гајановићева користила свједочења преживјелих људи, нарочито логораша, који су у моменту затварања у логор били дјеца.

Према њеним ријечима, други сегмент изложбе односи се на рад и дјело Диане Будисављевић и њених сарадника која је, током Другог свјетског рата, настојала да дође до српске дјеце која су била затворена у логорима у Старој Градишци, Јастребарско, Сиску, како би их спасила.

„Диана је успјела да изведе око 12.000 дјеце из усташких логора. За нас је много важно што је водила картотеку са њиховим подацима“, истакла је Гутаљева.

Гутаљева је нагласила да је трећи дио изложбе посвећен ономе што се десило на крају Другог свјетског рата, када су комунистичке власти одузеле картотеку од Диане Будисављевић.

Она је истакла да је ова изложба помен и култура сјећања коју његују како би одали поштовање прецима и жртвама, наводећи да као установа желе да и код дјеце развијају културу сјећања и њихов национални идентитет.

Јелена Гајановић је професор српског језика и књижевности у бањалучкој Грађевинској школи.

Изложбу коју организује Средњошколски центар „Пале“ у оквиру манифестације „Дани сјећања“ уз подршку паљанског Храма Сабора Светог архангела Гаврила.

/Срна/