СОКОЛАЦ- Бјелица: Дефицит у буџету није одраз недомаћинског пословања

406

У буџету општине Соколац за девет мјесеци ове године остварен је дефицит од 1.083.749 КМ, наведено је у информацији која се нашла пред одборницима на данашњој сједници.
Укупна средства остварена у том периоду су 6.283.000 КМ, док су буџетски расходи и издаци 7.366.840 КМ.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима након сједнице Скупштине да дефицит већином чине ненаплаћена средства за кориштење градског грађевинског земљишта за индивидуалну стамбену изградњу по Пројекту два изградње и обнове Источног Сарајева и за грађевинске дозволе.

Углавном су корисници тог грађевинског земљишта, како је навео, лица која су након ратних сукоба дошла са подручја Сарајева, Олова и других општина и одлучила да изграде куће на Сокоцу, за шта је општина додјелила 1.350 локација и грађевинских дозвола за које се локална управа не може похвалити наплатом обавеза од 500.000 КМ.

„У међувремену су повећани и трошкови за лична давања у складу са законом, али смо имали и запошљавање једног броја радника у установама чији је оснивач општина, тако да су сви трошкови повећани“, навео је Бјелица.

Он је изразио увјерење да средства која недостају у буџету нису одраз недомаћинског пословања већ општег стања у коме се шира заједница налази.

Бјелица је истакао да је са данашње сједнице повукао нацрт ребаланса буџета за ову годину јер је оцијенио да неће добити подршку већине одборника.

Он је најавио да ће са Комисијом за буџет и финансије Скупштине општине наредне седмице разговарати о буџету и планираним пројектима за које локална управа треба да обезбиједи одговарајућа средства.

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини Соколац Ђорђе Радић рекао је да је информација о извршењу буџета у протеклих девет мјесеци показала да се дефицит у буџету наставља и да је сада порастао на више од један милион КМ.

Он је навео да је такво стање у буџету тешко прихватљиво, имајући у виду повећање прихода од ПДВ-а и од продаје шума.

Радић је истакао да су данас прихватили иницијативу начелника Бјелице да заједно планирају ставке у буџету, у интересу локалне заједнице.

На данашњој сједници Скупштине општине Соколац прихваћени су извјештај о васпитно-образовном раду за прошлу и план рада за наредну годину соколачког вртића, као и приједлог програма зимског одржавања улица, насеља, локалних и некатегорисаних путних праваца на подручју ове општине за 2022/23. годину.

/Срна/