СОКОЛАЦ- Вакцинисано 90 лица старијих од 65 година

516

На Сокоцу је данас организованом имунизацијом вакцинисано 90 лица старијих од 65 година вакцином „астра зенека“, коју је Дом здравља добио од Института за јавно здравље Републике Српске.

Адријана Станар, директор соколачког Дома здраваља „Др Љубомир Ћеранић“, рекла је новинарима да су раније против вируса корона вакцинисана 74 лица, те да није било озбиљнијих нежељених реакција.

Она је додала да се за овај вид заштите Дому здравља до сада пријавило више од 800 лица старијих од 65 година и да ће, према најавама из Института, током ове седмице бити испоручено још 50 вакцина, након чега ће имунизација бити настављена.

Станарева је подсјетила да се количине пристиглих вакцина распоређују за све општине процентуално према броју становника, те додала да се имунизација ради континуирано према броју пристиглих вакцина.

„Ми смо се усагласили у нашем Дому здравља да би чак за један дан могли вакцинисати 1.000 лица, јер имамо шест тимова и адекватан простор“, навела је Станарева.

Она се нада да ће на Сокоцу ускоро бити завршена имунизација старијих од 65 година и да ће почети вакцинисање млађих, у првом реду пацијената са хроничним обољењима.

Станарева је изјавила да је интересовање становништва на подручју општине Соколац велико, што је, како каже, помак напријед и позитивна информација.

Она је навела да до сада није било нежељених реакција код особа које су примиле вакцину, те нагласила да једина озбиљна контраиндикација јесте доказана алергија на компоненте вакцине.

Према њеним ријечима уколико и дође до неких нежељених реакција пацијент неће моћи да се ревакцинише, те истакла да Агенцији за лијекове до сада није потврђено да је било озбиљних нежељених реакција на вакцину.

Станарева је истакла да с е након имунизације јаве реакције у виду грознице, повишене тјелесне температуре, малаксалости, болова у костима и мишићима 24 до 48 часова након имунизације, као и код свих других вакцина.

„Након прве вакцине лица треба и даље да се придржавају свих хигијенско-епидемиолошких мјера и избјегавају масове скупове, као и четири до пет недјеља, након ревакцинације, колико је потребно да се створе антитијела“, поручила је директор соколачког Дома здравља.

Она је додала да ће у четвртак, 15. априла, бити ревакцинисано 40 здравствених радника локалног дома здравља, Завода за Форензику и Специјалну болницу за психијатрију на Сокоцу, која су раније примила вакцину „спутник ве“.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је у овој општини, према његовој процјени, до сада вакцинисано око 400 лица имајући у виду чињеницу да је велики број лица са двојним држављанством имунизацију завршио у Србији.

„У наредних пар седмица очекујемо најмање још 1.000 вакцина да би била завршена имунизаицја лица старијих од 65 година“, рекао је Бјелица.

Он је истако да се локална управа максимално укључила у кампању да се имунизацији одазове што већи број становника.

Милорад Милинковић /79/ из соколачког села Баре рекао је након данашње вакцине да у имунизацији види сигурност и начин да не зарази млађе чланове породице који до сада нису имали проблема са вирусом, те предложио свим грађанима старије доби да се вакцинишу.

Шездесетдеветогодишњи Миланко Батовац из Кнежине одлучио се са супругом за имунизацију, не размишљајући која је вакцина доступна, само да се, како каже, тај посао обави и постигне колективни имунитет.

„Вјерујем стручњацима који се баве здравством тако да код нас у породици није било дилеме, поготово што се супруга бори са дијабетесом“, каже Батовац.

Имунизација је данас на Сокоцу организована у Спортској дворани у складу са свим предложеним епидемиолошки мјерама заштите против ширења вируса корона.

/Срна/