СОКОЛАЦ- Велики пројекти неће заобићи Сарајевско-романијску регију

309

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић посјетио је данас општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом разговарао о стању на подручју ове локалне заједнице, града Источно Сарајево и Републике Српске са акцентом на пројекте чија реализација је у току.

Након састанка, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић подсјетио је да ово није прва посјета општини Соколац, са којом постоји изузетна сарадња.

– Разговарали смо о пројектима везаним за ову регију, а неки од њих су већ реализовани што ме веома радује, а неки су у поступку имплементације. Начелник Бјелица ми је данас реферисао да су решени сви имовинско-правни и други односи који су били неопходни да би се будући пројекти спроводили. У временима која долазе, водићемо рачуна о томе да инфраструктурни велики пројекти између две државе – Републике Србије и Босне и Херцеговине, не мимоиђу Сарајевско-романијску регију, а пре свега општину Соколац – констатовао је амбасадор Ђорђевић.

На састанку је разговарано о пројекту који је везан за изградњу Градске куће, а према ријечима начелника Милована Бјелице сва папирологија и неопходна пројектна документација за изградњу Градске куће је ријешена, пројекат је прослијеђен Влади Србије и очекује се подршка у његовој реализацији.

Бјелица је истакао да је ријечи било и о путној комуникацији са нагласком на дионицу пута Београд – Сарајево.

– Познато је да је став Србије да поменута дионица пута Београд – Сарајево иде преко Романије, односно од Устипраче на Рогатицу и Соколац. Да ли ће то бити брза цеста или ауто-пут није јасно дефинисано, али ће бити модернији и квалитетнији пут што је и сам предсједник Србије Александар Вучић недавно изјавио. За нас је битна и друга траса пута, која иде од Зворника до Сарајева, преко Милића, Власенице, Хан Пијеска, Сокоца и Љубогоште – навео је Бјелица.

Он је захвалио Србији која помаже Републику Српску и њен народ, нагласивши да се осим подршке инфраструктурним пројектима, граде енергетски објекти у РС, а посебна помоћ је пружена у актуелној пандемији вируса корона у донацији медицинске опреме.

Састанку је присуствовао и војни аташе у Амбасади Србије потпуковник Саша Нешић.

/општина Соколац/