СОКОЛАЦ- За борачке категорије лани издвојено 190.700 КМ

496

На рачун Борачке организације општине Соколац прошле године је из више извора прикупљено укупно 190.700 КМ, од чега је 83.500 КМ утрошено на допунска права борачких категорија, рекао је предсједник Скупштине ове организације Жељко Лалић.

Он је рекао новинарима да је из тог дијела за демобилисане борце издвојено 61.150 КМ, за породице погинулих 8.550 КМ, ратне војне инвалиде скоро 7.000 и за рад Борачке организације 6.800 КМ.

Борачкој организацији општина Соколац је лани за редован рад дозначила 64.400 КМ, а за допунска права 83.450 КМ.

Скупштина града Источно Сарајево је за соколачку Борачку организацију издвојила 28.000 КМ, Регионални одбор борачких организација 5.750 КМ, а кроз разне видове хуманитарне помоћи прикупљено је више од 9.100 КМ.

Лалић је нагласио да је општина Соколац једна од три у Српској која има одлуку о допунским правима за шта је лани транспарентно додијељено укупно 83.500 КМ овим категоријама.

Он је додао да је ова организација једина која исплаћује помоћ за трошкове сахрана за сваког борца до седме категорије, те у случају смрти члана породице борцима прве и друге категорије и ратним војним инвалидима.

„Људи су у овим тешким временима најосјетљивији на нека финансијска средства, а на нама је да се то додијели јавно и да сваки фенинг правдамо институцијама које су нам то дозначиле“, изјавио је Лалић.

Он је изразио задовољство што су на дашњој сједници Скупштине Борачке организације једногласно усвојени сви документи, што је оцијенио као подршку раду ове организације за учињене напоре за помоћ категоријама које представља.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца у оквиру локалне Борачке организације Марко Јовановић рекао је да је на евиденцији тренутно 330 корисника породичне инвалиднине и да се овај број сваке године смањује, те да је њихов основни задатак да обезбиједе лијечење болесних и ријеше питање запошљавања дјеце погинулих бораца.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида у Борачкој организацији општине Соколац Горан Добриловић рекао је да на подручју општине Соколац има око 190 ратних војних инвалида и да ово тијело настоји да јавна и приватна предузећа што више примјењују Закон о професионалној рехабилитацији, запошљавању и оспособљавању инвалида.

На сједници Скупштине Борачке организације општине Соколац усвојени су извјештај о раду Борачке организације, Одбора породица погинулих бораца, одбора ратних војних инвалида и финансијски извјештај за прошлу и плана рада за ову годину.

Скупштини Борачке организације присуствовали су и начелник општине Соколац Милован Бјелица и предсједник Скупштине општине Сретко Марјановић.

/Срна/