СОКОЛАЦ- Матице са Романије за двадесетак дана спремне за испоруку

499

Један од најуспјешнијих соколачких пчелара Зоран Батинић најављује да ће селекционисане матице из његовог репро-центра бити спремне за испоруку заинтересованим пчеларима око 6. маја и поручује колегама да не одустају од пчеларства иако је прошла година код већине била изузетно лоша.

Батинић са супругом Миром већ шест година у свом пчелињаку у селу Примчићи подно Романије, у сарадњи са стручњацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Института за пољопривреду Републике Српске, годишње производи до 3.000 селекционисаних пчелињих матица за пчеларе романијске регије и шире.

То је један од 11 регистрованих репро-центара у Српској.

„Прве оплођене матице у овом репро-центру биће спремне за испоруку око 6. маја и потражња је већ почела јер мало каснимо због временских прилика“, наводи Зоран за Срну.

Матице Батинићевог репро-центра прошле године су се нашле међу најбољима у Српској, према оцјени релевантних стручњака у овој области.

Он напомиње да се матице из репро-центара под шифром шаљу на оцјену у тестне станице широм Републике Српске да би добиле коначне оцјене „струке“ за њихов квалитет и рад пчелара.

Батинић се поноси што су матице из његовог пчелињака, осим код редовних купаца у Српској, мјесто нашле и у пчелињацима у Црној Гори и Србији, те што број купаца расте и додаје да то довољно говори о њиховом квалитету.

Он је задовољан послом којим се бави више од 40 година и планира да повећа производњу матица и до 6.000 за наредни период.

„Наше матице су показале веома добру прилагодљивост у пчелињацима виших планинских предјела какви су на романијској регији, гдје уз добру пажњу пчелара успјешно поднесу дуге зиме“, истиче Батинић.

У пчелињаку Батинића минуле зиме није било губитка јер су на вријеме открили да друштва може напасти паразит вароа /варроа/, те у складу са тим заштитили пчелињак од највећег напасника на медоносне пчеле.

Зоран је увјерен да су пчеле ушле у зиму у врло тешком стању због изузетно лоше године, те да их је напала болест коју изазива вароа, а коју многи нису ни препознали иако је почела да „мете кошнице“ од јуна прошле године.

Он поручује пчеларима којима је ова опака болест нанијела штету да не одустају.

Батинићи овог прољећа брину о 180 друштава, за која ће за двадесетак дана почети „багремова паша“ у нижим предјелима Српске, а у јуну ће кошнице бити враћене на гласиначко подручје на „ливадску“.

У њиховом пчелињаку припремљено је још око 400 младих пчелињих друштава „оплодњака“, којима ће до краја сезоне додати још 100 да би проширили производњу матица и увећали пчелињак.

Заинтересовани пчелари, наводи Зоран Батинић, у његовом пчелињаку могу набавити и ројеве са младим матицама, чија се испорука планира до краја маја.

„Како су за нас настале кризне године, а знамо да без пчела живота на земаљској кугли нема, замолићу све представнике власти у нашој широј заједници да мало помогну и пчеларима“, поручује Батинић.

Породица Батинић производи мед, пчелиње производе на бази полена, матичне млијечи, меда и прополиса, а од прије шест година и селекционисане матице у свом репро-центру за романијску регију.

Батинићи су чланови соколачког Удружења пчелара „Гласинац“.

/Срна/