СОКОЛАЦ- Настављени разговори о погону за пречишћавање воде за пиће

150

Представници Чешке развојне агенције преузели су обавезу да припреме јавни позив за расписивање тендера за израду пројектне документације за технолошки дио градње погона за пречишћавање воде за пиће на Сокоцу, рекао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Бјелица је разговарао са представницима Чешке развојне агенције и чешке Амбасаде у БиХ о расписивању тендера за израду пројектне документације за градњу погона за пречишћавање воде за пиће на водоводу Биоштица, са којег се напаја скоро 80 одсто становништва, али често долази до замућења.

„Чешка се показала као велики пријатељ БиХ и Републике Српске, препознали су наше потребе и већ дуже разговарају са нама о могућности реализације овог значајног пројекта“, рекао је Бјелица Срни.

Бјелица је навео да је општина урадила грађевински пројекат и да ће из буџета од планираних 1.000.000 КМ за водоснабдијевање, издвојити дио средстава за грађевински дио овог објекта.

Он је указао да је општини потребно и постројење за пречишћавање и третман отпадних вода, те да би реализацијом оба пројекта циклус свеобухватног водоснабдијевања у потпуности био затворен у овој локалној заједници.

Бјелица је подсјетио да је на Сокоцу у протеклих десетак година доста урађено на рјешавању водоснабдијевања, али да је преостао канализациони вод Клаоница-Решетница-Гласиначко поље, вриједности 500.000 евра, који ће се највећим дијелом финансирати из грант средстава ИПА фондова и дијелом средствима општине.

Шеф Одсјека за развој и сарадњу Амбасаде Чешке у БиХ Штепан Шантручек рекао је Срни да је уз пројектну документацију потребно направити и анализу воде на водоводу Биоштица, како би се у складу са тим резултатима одабрала одговарајућа технологија за кориштење.

Он је навео да је рано говорити о укупној вриједности пројекта, али је истакао да Чешка развојна агенција у БиХ обично финансира технолошки дио пројекта и да од партнера, у овом случају општине, очекује да финансира грађевински дио, што најчешће износи око 50 одсто.

/Срна/