СОКОЛАЦ- Општинска борачка организација обиљежила крсну славу

293

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић истакао је данас да се многи нису помирили с тим да Република Српска треба да постоји, због чега се Српска и даље мора чувати и бранити.

„Смета њима наша борба и наше жртве и све то покушавају умањити. Надам се да ћемо имати снаге и памети да заједно са руковдством и свим политичким снагама и грађанима сачувамо Републику Српску и да је оставимо овакву слободну и нашим будућим поколењима да слободно живе у ономе што је створило 24.000 наших сабораца који су живот уложили у њену одбрану“, рекао је Лалић данас новинарима на Сокоцу.

Лалић је припадницима БОРС-а честитао крсну славу – Митровдан, те навео да општинска Борачка организација прославља славу у вријеме пандемије придржавајући се предложених епидемиолошкох мјера.

Он је навео да су се састали са породицама погинулих, ратним војним инвалидима и саборцима како би размијенили мишљења о ситуацији у којој живе.

Лалић, који је и предсједник Регионалног одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије, нагласио је да има помака у рјешавању статуса српских бораца и да се Борачка организација прошле године успјела изборити за „одређена права људи који то до сада нису имали“.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је крсну славу Митровдан предсједнику БОРС-а генералу Миломиру Савчићу и свим борачким категоријама, истичући велики допринос српских бораца у одбрани Републике Српске и српског народа на подручјима гдје су Срби живјели од 1992. до 1995. године, када је 21. новембра и верификована Република Српска и међународно перизната у Дејтону, а мјесец дана потом и овјерена у Паризу.

Он је нагласио да локална управа има одличну сарадњу са општинском Борачком организацијом и да се сваке године у општинском буџету планирају знатна средства за редован рад ове организације и за допунска права борачких категорија.

Бјелица је нагласио да ће 64 породице, углавном борачких категорија и породица погинулих бораца, ових дана добити опремљене станове у новоизграђена два стамбена објекта на Сокоцу.

Према његовим ријечима, то су породице које су се раселиле на Соколац послије потписивања Дејтонског мировног споразума и налазе се у прихватном центру на Мајданима или у алетрнативном смјештају у Брезјаку, а њихови најмилији су сахрањени на Малом Зејтинлику.

Митровдан је на Сокоцу обиљежен служењем литургије у Цркви Светог пророка Илије за све борце погинуле у одбрани Републике Српске и све до сада преминуле припаднике Војске Републике Српске, полагањем вијенаца код централног споменика борцима погинулим у одбрани Сарајевско-романијске регије, посјетом Спомен-соби и обредом ломљења славског колача у соколачком Парохијском дому.

/Срна/