СОКОЛАЦ- Сценски приказ Светог Николе који је слаткишима обрадовао дјецу

522

На Сокоцу је данас организован сценски приказ у коме Свети Никола са даровима у пратњи анђела пролази кроз град и дарује дјецу слаткишима, поводом обиљежавања Никољдана, једног од највећих хришћанских празника.

Организатор ове традиционалне свечарске вожње, 26. пут је соколачка Установа за културу „Перо Косорић“, у сарадњи са Црквеном општином Соколац.

Вршилац дужности директора ове установе Душка Лукић рекла је новинарима да је манифестација први пут одржана ратне 1995. и да је захваљујући жељи да се сачува традиција обиљежавања празника и развија воља за даривањем опстала до данас, упркос тешким временима.

Она је навела да је Никољданска поворка праћена окупљеним малишанима кренула из порте цркве Светог пророка Илије, а потом Улицом Цара Лазара и задржала у дворишту вртића и Основне школе „Соколац“.

Циљ ове манифестације је да се кроз сценски приказ приближи лик Светог Николе, којег Српска православна црква и вјерници обиљежавају 19.децембра.

Вршилац дужности директора у соколачком вртићу Споменка Маловић је најавила да ће, осим данашње „посјете Светог Николе“, у овој установи ломљењем славског колача сутра бити обиљежена крсна слава Никољдан у складу са препорученим епидемиолошким мјерама.

Она је додала да ће, у оквиру „Никољданских свечаности“, малишани вртића са васпитачима у сриједу, 22. децембра, оганизовати приредбу у Парохијском дому цркве Светог пророка Илије од 17.00 часова.

/Срна/