СОКОЛАЦ- У СШЦ „Василије Острошки“ додјела диплома матурантима 7. јуна

353

Наставни план и програм у Средњошколском центру „Василије Острошки“ у Сокоцу успјешно је реализован, потврдио је директор ове образовне установе Мирослав Максимовић.

Матуранти су завршили школску годину 11. маја, док се за остале ученике настава завршава 8. јуна. Сада је пред њима полагање матурског испита, додјела диплома, као и проглашење ученика 57. генерације матураната.

Према ријечима директора Максимовића, додјела диплома за матуранте, којих је ове године укупно 87 биће уприличена 7. јуна.

– Познато је да смо имали измијењену наставу током цијеле школске године. Један дио је по препоруци ресорног министарства организован путем онлајн платформи, а други дио наставе је реализован тако што су часови били скраћени на 20 минута, а одјељења била подијељена на двије групе. И поред сложене ситуације са пандемијом вируса корона, ученици су стекли квалитетно знање – констатовао је Максимовић.

Он је истакао да већ неколико година о организовању прославе матурске вечери одлучују ученици.

– Прошлогодишња генерација није могла организовати прославу матуре, док је ове године то дозвољено. Републички штаб за ванредне ситуације је дозволио скуп до 30 лица на једном мјесту. Према тој одлуци, свако одјељење завршног разреда могло би организовати прославу за себе, али, то је сада на ученицима да одлуче – нагласио је Максимовић.

Максимовић је додао да је стигао допис од ресорног министарства у коме се наводи да је могуће организовати екскурзије, али само на простору Републике Српске.

– Ми смо имали договорену екскурзију у Грчку, која није реализована. У том времену, када је требало да ученици путују, епидемиолошке мјере су биле пооштрене и то је било неизводљиво – казао је он.

Почетком јуна, планиран је упис у прве разреде средњих школа. Спроведена је анкета ученика и родитеља, који су исказали интересовање за одређену школу.

– Дјеца могу уписати: гимназију – општи смјер, гимназију – рачунарско – информатички смјер, шумарски техничар и економски техничар. Имамо услове и кадар за те школе, надам се да ће одзив ученика бити као на анкети – рекао је директор Максимовић.

У Средњошколском центру „Василије Острошки“ школску 2020/2021. годину пахађала су 372 ученика.

/општина Соколац/