ПУТИН: НЕ КРИВИТЕ МОСКВУ ЗА НЕСТАШИЦУ ГАСА

408

Системски недостаци у енергетском сектору Европе одговорни су за тренутну кризу, а руским партнерима се савјетује да не покушавају кривити Москву за несташицу гаса, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

„Раст цијена гаса у Европи резултат је дефицита електричне енергије, а не обрнуто. И не вриједи покушавати да свалите сопствену кривицу на туђа врата, како ми то кажемо, а што покушавају и неки наши партнери „, рекао је Путин говорећи на пленарној сједници форума Руска недјеља енергије данас у Москви.

Оптужујући такозване експерте за замјену мирне, професионалне анализе ситуације европског енергетског тржишта „празним политичким слоганима“, Путин је подсјетио да након прошле зиме многе земље нису успјеле да попуне гасне резерве уочи нове сезоне гријања, чиме су помогле расту цијена.

Путин је истакао да се понекад изненади када слуша шта се говори о овој теми.

„То је невјероватно. Као да не виде бројеве, не виде реалност, већ само прикривају своје грешке“, додао је он.

Путин је такође одбацио тврдње да су руски произвођачи енергије заинтересовани да виде „надуване“ цијене гаса, сугеришући да људи који износе такве тврдње једноставно не знају о чему причају.

„На крају дана, окружење високих цијена може довести до негативних посљедица по све, укључујући и произвођаче. И наши произвођачи и они који су присутни у хали то савршено разумију“, рекао је Путин.

Путин је нагласио да је Москва снабдијевала Европу својим гасом чак и током најмрачнијих дана Хладног рата, и изразио увјерење да ће руска продаја енергије у иностранству ове године достићи нове рекорде, пренио је „Спутњик“.

„Стабилност и предвидљивост важни су за свако тржиште. Русија у потпуности испуњава своје уговорне обавезе према нашим партнерима, укључујући и оне у Европи, и осигурава гарантовану, непрекидну испоруку гаса у овај регион. Постоје сви предуслови како би се осигурало да Русија достигне рекорд у испорукама гаса на глобално тржиште до краја ове године“, истакао је Путин.

Он је напоменуо да је Русија увијек спремна да изађе у сусрет својим партнерима и да разговара о додатним акцијама.

Коментаришући приједлоге неких од руских партнера о повећању испорука гаса кроз Украјину, Путин је навео да је транзитна гасна мрежа у тој земљи више од 80 одсто дотрајала и да би, ако би се догодила велика експлозија цјевовода, Европа остала без важне транзитне руте.

Путин је додао да данас у Украјини има „неодговорних политичара“ који предлажу национализацију испорука гаса намијењених другим земљама које се складиште на украјинској територији.

/Срна/