ОПОРАВАК ТУРИЗМА ТЕК 2023. ГОДИНЕ

394

Међународни туризам ће стагнирати ове године, осим у неким западним земљама, што ће донијети губитак од 2,4 билиона долара, а опоравак овог сектора очекује се 2023. године, наводи се у новој студији УН.

Вакцинација против ковида 19 и сертификати су кључ за обнављање повјерења у међународни туризам, који је основна привредна грана многих земаља, нарочито малих острвских држава, наводи се у извјештају.

Број међународних путовања је током 2020. године опао за 73 одсто у поређењу са периодом прије пандемије у 2019. години, објавиле су Конференција УН за трговину и развој и Свјетска туристичка организација УН.

– Прогнозе за ову годину нису много боље. Прва три мјесеца су поново били лоши, нема много путовања. Постоји очекивање да ће услиједити опоравак у одређеној мјери у другој половини године, барем у Сјеверној Америци и Европи – изјавио је Ралф Петерс из Конференмције за трговину и развој.

Зорица Урошевић из Свјетске туристичке организације рекла је да је међународни туризам тренутно на нивоу од прије 30 година и да је угрожена егзистенција великог броја људи.

– Дугорочно тежимо да 2023. године буду достигнути бројеви из 2019. године – изјавила је она.

/Срна/