ПЕТАР ВЕЛИКИ УЧИНИО РУСИЈУ СВЈЕТСКОМ СИЛОМ

441

Руски цар Петар Први Алексејевич Романов /1672-1725/, познат као Петар Велики, који је учинио руску државу свјетском силом првог реда, рођен је 9. јуна 1725. године.

Петар Велики проглашен је царем као дијете, а власт је преузео 1689. године, уклонивши регента – полусестру Софију.

Западну Европу Петар Велики пропутовао је 1697. и 1698. године. Он је спровео далекосежне реформе, изводећи Русију из средњовјековне заосталости.

Умјесто старе војске, чију је побуну угушио, он је увео модерну стајаћу војску и саградио снажну флоту, основао Академију наука, покренуо прве новине, реформисао календар, сузбијао штетне обичаје наслијеђене из Средњег вијека и од Монгола.

Петар Велики је помагао развој привреде отварајући руднике и мануфактуре, организовао државну управу и Русију подијелио на губерније.

На ушћу Неве 1703. године Петар Први подигао је нову руску пријестоницу – Санкт Петербург. Био је сјајан војсковођа и два пута је ратовао против Отоманског царства.

Потукао је Шведску и миром у Ништаду 1721. године осигурао излаз Русије на Балтичко море, а побједом над Персијом обезбиједио је излаз на западне и јужне обале Каспијског мора.

/Срна/