ИЗЛОЖБА ИКОНОПИСА ПОВОДОМ 20 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

104

У Источном Сарајеву ће у недјељу, 17. марта, бити отворена изложба иконописа под називом „Да се не заборави“, поводом обиљежавања 20 година од погрома Срба на Косову и Метохији.

Изложбу посвећену погрому Срба на Косову и Метохији, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина г. Хризостома, организују Град Источно Сарајево и Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“.

Кроз поставку од 37 радова полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“, међу којима је највећи број реплика детаља фресака призренске цркве Богородице Љевишке, тежи се указивању на посебност у архитектонском, умјетничком и културолошком смислу као задужбине једног од највећих градитеља храмова српског краља Стефана Уроша Другог Милутина.

 Кроз ликовне приказе саме цркве, њене фасаде, основа и детаља указује се на извјесно „градитељско чудо“ у којем се препознају високи домети наших предака. Богородица Љевишка једна је од многобројних цркава и манастира на Косову и Метохији које су биле изложене варварском уништавању током погрома Срба 2004. године и представља симбол страдања српског народа, а њено обнављање вјеру у опстанак нашег народа на просторима на којима живимо.

На отварању изложбе учествоваће хор Православног центра за младе и Музички састав „Спјев“ из Источног Сарајева.

Изложба ће бити отворена у холу Градске управе Источно Сарајево, са почетком у 19.00 часова.