СА МИНИСТРИЦОМ СТОЈИЧИЋ О ЗАВРШНОЈ ФАЗИ ИЗГРАДЊЕ ПОЗОРИШТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ И ДРУГИМ ЗНАЧАЈНИМ ПРОЈЕКТИМА

256

Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић, в.д. директора Народног позоришта Источно Сарајево, Александра Дамјановић, и начелник општине Источно Ново Сарајево, Јован Катић, разговарали су данас са министром просвјете и културе Републике Српске Жељком Стојичић о завршној фази изградње Народног позоришта Источно Сарајево, те о значајним пројектима који ће уз помоћ Владе Републике Српске бити реализовани у овом граду.

Градоначелник Источног Сарајева нагласио је да је позориште врхунац културе, те доказ да су Срби који су  напустили Сарајево успјели да изграде значајан објекат за будуће генерације, додавши да град без позоришта не може да дјелује и испуњава културне обавезе.

Ћосић је подсјетио да је пројекат изградње позоришта почео 2003. године, а да се 2013. године почело интензивније радити, захваљујући Влади Републике Српске и предсједнику Републике Српске Милораду Додику, истакавши да су од тада уложена значајна средства за спорт и културу, чиме је Источно Сарајево постало атрактивно мјесто за живот дјеце и омладине.

Ћосић је упознао министрицу и о другим пројектима из области културе и образовања који су битни за овај град, те оцијенио да ће у наредним годинама завршити Музеј стварања Републике Српске на Палама, као и да ће се наћи простор да се заврши објекат Кинотеке и Народне библиотеке у Палама.

„Канидовали смо јако изазован пројекат и о којем ћемо тек разговарати је изградња средње школе за дјецу са потешкоћама у развоју која би функционисала на регионалном принципу, а чији би оснивач била Влада Републике Српске“, истакао је Ћосић, указавши да без подршке ресорног министарства и Владе не може да се функционише и да вјерује у наставак сарадње.

Дамјановић је представила будуће планове рада Народног позоришта Источно Сарајево, нагласивши да су у току радови треће, односно завршне фазе у вези са аудио и видео системом.

Како је навела, ускоро се очекује припрема плана и осмишљавања програмског концепта новог позоришта.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић истакла је да је ријеч о веома захтјевном пројекту у који је уложено много труда и додала да је посебно радује чињеница што Источно Сарајево располаже веома богатим културним садржајима.

„Културни садржаји подстичу младе таленте, као и интензиван културни раст и развој омладине“, нагласила је Стојичић, додавши да култура привлачи значајна средства и улагања, радове на пројектима, као и сарадњу са културном заједницом.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да се радови одвијају добром динамиком, те истакао значај позоришта, како за град Источно Сарајево, тако и за општине у градском саставу.

Катић је навео да је Источно Ново Сарајево општина у којој се у исто вријеме граде објекти за предшколске установе, основну школу, музичку академију, студентски дом и ректорат.

Влада Републике Српске усвојила је у августу прошле године Одлуку о оснивању Јавне установе Народно позориште Источно Сарајево.