УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2023. ГОДИНУ И РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА ОВУ ГОДИНУ (ФОТО)

289

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас буџет за наредну годину у износу 14.794.910 КМ, и ребаланс буџета за ову годину у износу 16.359.557 КМ. Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је одборницима што су данас подржали приједог буџета као најбитнију тачку дневног реда.

Ћосић је истакао да ће се буџет пажљиво имплементирати у 2023. години, те да ће бити праћен и раст грантова, уколико буде раста пореских прихода, најприје прихода од ПДВ-а.

„Борићемо се за још снажнију позицију, за властите приходе, борићемо се да средства од комуналне таксе вратимо системски у складу са законским овлаштењима“, рекао је Ћосић и додао да о томе постоји разумијевање свих одборника и да се политичке разлике лако превазиђу.

Градоначелник је изразио наду ће процес формирања шест туристичких центара са јединственом Туристичком организацијом бити ускоро завршен и нагласио да је договор већ постигнут са општинама Пале и Источна Илиџа, те да се потписивање споразума са остале четири општине очекује у наредним данима.

Ћосић је казао да је усвојен програм рада Градске управе, те да су створени услови да се заокружи циклус који је био изражен кроз рекордан буџет у овој години, али и рекордна давања аграрном фонду, спортским клубовима у износу 460.000 КМ, подршком НВО сектору, вјерским организацијама у износу 210.000 КМ, стипендирањима, те извршавањем обавеза и реализацијом капиталних пројеката.

 „Град Источно Сарајево ће наредне године прославити 30 година постојања, чиме шаљемо значајну поруку да је Источно Сарајево са својим општинама најпознатији и најснажнији бедем Републике Српске, те, ако га тако схватимо, биће боље и Републици Српској“, нагласио је Ћосић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман нагласио је да је данашња атмосфера на сједници била позитивна и конструктивна, што доприноси дигнитету, не само Скупштине града, него и самог града.

Он сматра да је усвојени буџет врло ограничен у појединим ставкама, због чега ни одборници нису дјеловали амандмански, на чему им је захвалан.

Короман је честитао новоименованом директору ЈУ Туристичка организација Града Источно Сарајево похваливши приједлоге одборника да свака општина има туристички инфо – центар у свом саставу, како би директор правовремено имао све битне информације и како би прикупљена средства од боравишних такси била правилно расподијељена.

Када је ријеч о информацији о раду установа за културу и културним садржајима, Короман је рекао да у Источном Сарајеву постоји пет културних установа, којим је Град издвојио средства у износу од 30.000 КМ.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и информацију о приватним установама предшколског образовања на подручју Источног Сарајева. те измјене одлука о именовању Комисије за избор и именовање Скупштине града Источно Сарајево и о именовању чланова Радних тијела Скупштине града Источно Сарајево.