У БОЛНИЦИ „СРБИЈА“ ПРЕДСТАВЉЕН АПАРАТ ЗА РАЗБИЈАЊЕ КАМЕНЦА У БУБРЕГУ

322

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изразио је задовољство што је Влада Српске помогла Болници „Србија“ у Источном Сарајеву у набавци апарата вриједног више од 550.000 КМ за разбијање каменца у бубрегу и утеру.

„Моја жеља је да се овај апарат што мање користи, али све је више пацијената који има проблема са каменом у бубрегу и осталим дијеловима уринарног тракта. Побринули смо се да се набави апарат чија је вриједност већа од 550.000 КМ, а ми смо дали 520.000 КМ“, рекао је Вишковић новинарима.

Према његовим ријечима, након Бањалуке апарат за разбијање каменца у бубрегу у Источном Сарајеву је једини ове врсте у здравственом систему Републике Српске.

Он је истакао да је набавка овог апарата у Источном Сарајеву смањила притисак на Клинички центар у Бањалуци и листу чекања за ову врсту здравствене услуге.

„Сви они који требају ову врсту услуге од Бијељине до Требиња сада могу да је добију овдје у Источном Сарајеву“, рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Вишковић је подсјетио да је Влада помагала Болницу „Србија“м подсјећајући на стање ове здравствене установе прије изградње нових садржаја.

„У разговору са директором Болнице Србија Небојшом Шешлијом добио сам информацију да је у овом моменту 35 младих љекара на специјализацији и субспецијализацији, да кадар више не одлазе ни према Федерацији БиХ /ФБиХ/, нити другдје, те да су протекле године имали највише пацијената од како раде у новим и модернизованим условима“, рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је напоменуо да је то велико охрабрење јер се у једном моменту дешавало да су грађани заобилазили Болницу у Источном Сарајеву и тражили здравствене услуге у Фочи, Бијељини, Зворнику, па чак и ФБиХ и да је поносан што данас то више није случај.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија захвалио је премијеру Вишковићу за вриједну донацију.

„Сада смо једина установа која, уз Универзитетски клинички центра у Бањалуци пружа ову врсту услуга. Нама то много значи јер ћемо забиљежити значајно већи прилив пацијената од Требиња до Бијељине“, рекао је Шешлија.

Уролог Горан Тодоровић објаснио је да је ријеч о апарату који омогућује неинвазивно разбијање камена у уротракту.

„Апарат је врло згодан за болницу нашег типа јер је у питању неинвазивна метода и довољна је амбулантна припрема пацијента. Након интервенције послије сат времена могуће је пацијента вратити у његово мјесто становања. Успјешно разбија камен величине од једног до два центиметра“, рекао је Тодоровић.

Он је додао да апарат у суштини електромагнетним ударом створи механичку енергију који се проноси кроз течност и мека ткива организма могу да амортизују удар, док камен то не може да поднесе и дроби се.

„Третман траје 15 до 20 минута и није болан. Надамо се да ћемо имати врхунске резултате у овој врсти услуге“, напоменуо је Тодоровић.

/Срна/