У ЗГРАДИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАРОВАЊА КРВИ

172

Велики број радника запослених у Градској управи Источно Сарајево даровао је данас крв, у оквиру акције коју је организовало Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије.

Данашњу акцију подржао је градоначелник, Љубиша Ћосић, који је истакао да ће наредне године бити пружена већа подршка Удружењу добровољних давалаца крви наше регије, које је, како је нагласио, на сталном задатку борбе за живот, те је његова важност у друштву велика.

„До 10 часова се већ одазвало 30 људи и акција се одвија без проблема“, истакао је Ћосић и додао да ће на овај начин бити обезбијеђене неопходне дозе драгоцјене течности.

Према Ћосићевим ријечима, велики број радника Градске управе Источно Сарајево редовно дарује крв и показује хуманост, тиме одржавајући спону са осталим грађанима.

„Ово је један од најбољих начина да, као Градска управа, уступајући  простор за одржавање акције, завршимо годину и покажемо да се и у идућој години морамо посветити ономе што је најважније, а то су животи људи“, нагласио је Ћосић.

Предсједница Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, Госпава Пејић, рекла је да је ово први пут да је акција организована у згради Градске управе Источно Сарајево, нагласивши да се до сада, у зимским мјесецима, акција одржава у најљепшем амбијенту и најбољим условима.

„Захваљујем градоначелнику и његовом тиму, који нам је омогућио и припремио простор за данашњу акцију“, истакла је Пејић.

Она је додала да се акција одржава како би се за период јануарских празника обезбиједиле неопходне резерве крви јер, како истиче, у јануару нема обраде и прикупљања крви.

Пејић је рекла да се за данашњу акцију пријавило око 100 давалаца и захвалила члановима Удружења и суграђанима на доброј организацији.

Она је додала да је поносна што ће и Удружење добровољних давалаца крви учествовати у свечаном дефилеу који ће 9. јануара бити организован у Источном Сарајеву.

Шеф Службе за трансфузију у Болници „Србија“, др Јелена Стојановић Лукић, рекла је да је до средине новембра 250 људи више него у претходној години даривало крв.

„Нажалост, повећан је број и издатих јединица крви, а око 950 јединица смо послали у друге центре трансфузије гдје се лијече пацијенти Сарајевско-романијске регије, највише у Универзитетски клинички центар у Бањалуци и у Универзитетску болницу у Фочи“, објаснила је др Стојановић Лукић.

Она наглашава да је у односу на остале крвне групе, мањи број залиха нулте негативне и А негативне крвне групе, те додаје да ће у данашњој акцији бити обезбијеђене довољне залихе за предстојеће празнике.