СОКОЛАЦ- Борачка организација општине Соколац обиљежила крсну славу – Митровдан

207

Борачка организација општине Соколац обиљежила је данас крсну славу Светог великомученика Димитрија – Митровдан. Након служења свете литургије у цркви Светог пророка Илије, служен је помен на централном спомен обиљежју на коме су уписана имена 1.250 српских бораца Сарајевско-романијске регије гдје су вијенце положиле делегације Борачке организације општине Соколац и начелник Милован Бјелица.

У присуству породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, демобилисаних бораца и представника локалне управе, помен је служен и у Спомен-соби у којој се налази око 600 фотографија погинулих бораца са Сокоца и њихових сабораца чије су породице одлучиле да послије рата живот наставе у овој локалној заједници. Након чина ломљења славског колача, служен је помен за све погинуле српске борце са подручја ове локалне заједнице.

Како је рекао Мијат Томић који је тридесеттрогодишњег брата Горана, припадника Прве Романијке бригаде, изгубио 14. јула 1993. године, Соколац је општина која је након Илијаша платила највећи цех рата.

Према ријечима предсједника Регионалне борачке организације Сарајевско – романијске регије Жељка Лалића,  данас смо се сви помолили за душе наших погинулих бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

  • Наша обавеза је да памтимо њихову жртву, да се сјећамо и да историју преносимо на будуће генерације које ће наставити да поштују наше дјело и чувају прву српску државу са ове стране Дрине. Стварање свете земље за коју су наша браћа дала животе и крв да је чувамо. Још увијек је РС држава која смета много већим моћницима од нас, али ми ћемо снагом, вољом и јединством, сви заједно у једном правцу и духу нашег православља да се Богу молимо и да сачувамо државу за наше будуће генерације- да живе у слободној држави коју заслужују да имају поручио је Лалић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица честитао је крсну славу  свим борцима као дан од значајних датума међу српском народу и поручио да слава остаје покољењима како се никада не би прекинула нит обиљежавања осмог новембра- Митровдана.

  • Борачка организација је важна институција за народ Републике Српске. И овом приликом желим да апелујем на све борце да се уједине, да стану један уз другог као што су то урадили 1992. године када су сви заједно стали и одбранили своја огњишта, народ и нашу Српску. Тешка су времена и још тежа долазе, треба да будемо јединстени у очувању тековина наших погинулих бораца и бораца који више нису са нама. Нема мјеста за подијеле, нити оправданог разлога да не дјелујемо у одбрани нашег народа нагласио је Бјелица и додао да општина Соколац има одличну сарадњу са општинском Борачком организацијом и да у границама својих могућности излази у сусрет борачкој популацији помажући им у рјешавању стамбених и свих других животних питања.

У Одбрамбено-отаџбинском рату са подручја општине Соколац погинуло је 287 припадника Војске Репиблике Српске, у редовима Прве романијске пјешадијске и Друге романијске моторизоване бригаде.

Прва Романијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска бригада Одредном Немањића.

/Инфо центар Соколац/