БРОЈ ПОГИНУЛИХ У ТУРСКОЈ ПРЕМАШИО 42.000, ПОВРИЈЕЂЕНО 115.000 – УНИШТЕНО 458.000 ЗГРАДА

355

Број погинулих у разорним земљотресима који су погодили Турску, порастао је на 42.310, саопштила је турска Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД).

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је током посјете погођеним провинцијама да је око 115.000 људи повријеђено у земљотресима, а да је 458.000 зграда уништено.

Према Агенцији за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама (АФАД), регистровано је 7.184 накнадних потреса од првог снажног земљотреса 6. фебруара.

Снажни земљотреси, јачине 7,7 и 7,6 јединица Рихтерове скале погосили су Турску Сирију 6. фебруара, погинуло је више од 42.000 људи. Само двије недјеље касније два снажна земљотреса, јачине 6,4 и 5,8 јединица по Рихтеру погодила су турску покрајину Хатај, а како су јавили локални медији, у тим земљотресима је у Турској и Сирији погинуло најмање 11 људи.

Потреси се осјетили у Египту, Израелу, Кипру, Либану и Сирији.

Турска забрањује отпуштања, нуди подршку за плате у зони земљотреса

Турска је у покренула привремену шему подршке зарадама и забранила отпуштања у 10 градова како би заштитила раднике и предузећа од финансијских последица огромних земљотреса који су погодили југ земље раније овог мјесеца.

Ови потези су дио корака турске владе да се минимизира економски утицај најгорег земљотреса у Турској у модерној историји који је оставио десетине хиљада мртвих.

Послодавци чија су радна мјеста била „тешко или умјерено оштећена“ имали би користи од подршке да дјелимично покрију плате радника којима је скраћено радно вријеме, објавио је Службени гласник земље у сриједу.

Забрана отпуштања уведена је и у 10 провинција погођених земљотресом обухваћених ванредним стањем.

Турски парламент увео је ванредно стање на три мјесеца 7. фебруара, на захтјев председника Тајипа Ердогана.

Пословне групе и економисти кажу да би земљотрес могао коштати Анкару и до 100 милијарди долара за обнову стамбених објеката и инфраструктуре, и смањити један до два процентна поена економског раста ове године.

/РОЈТЕРС/