НЕДОСТАТАК ЛИДЕРСТВА И ЈЕДИНСТВА ОПАСНИЈИ ОД ВИРУСА

783

Недостатак глобалног лидерства и јединства у борби против вируса корона је већа пријетња од саме пандемије, изјавио је данас шеф Свјетске здравствене организација /СЗО/ Тедрос Адханом Гебрејесус.

Он је рекао на виртуелном здравственом самиту у организацији Дубаија да политизација пандемије додатно погоршава ситуацију.

Гебрејесус није ишао у детаље, али је познато да су поједине земље критковале СЗО као слабу и спору организацију која је наклоњена Кини, у чему су предњачиле САД.

„Свијету је очајнички потребно национално јединство и глобална солидарност. Политизација је погоршала пандемију“, рекао је шеф СЗО.

Он је додао да највећа пријетња са којом се тренутно суочавамо није сам вирус него недостатак глобалне солидарности и глобалног лидерства.

Гебрејесус је рекао да је потребно појачати поједине међународне здравствене регулативе како би „боље одговарале сврси“.

Он је додао да регулативе треба да буду „координисане, предвидљиве, транспарентне, свеобухватне и са флексибилним финансирањем“ да би могле да се потпуно примијене.

Гебрејесус је рекао да у свим земљама треба да се приоритетно уведе универзална здравствена заштита и упозорио да је свијет на тежак начин научио да су снажни здравствени системи „основа глобалне здравствене безбједности и социјалног и економског развоја“.

СЗО је раније упозорила да се пандемија убрзава и да је број заражених премашио 8,3 милиона, уз 453.834 смртна случаја.

/Срна/